031-36614176 - 09135586466
اصفهان، چهارباغ بالا، خیابان نیکبخت، ساختمان اداری نیکبخت، طبقه 6 واحد 308

مزاج

مزاج و طبع چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

تمام دنیا از عناصری تشکیل شده که هر کدوم دارای کیفیت هستند. این کیفیت ها شامل گرمی و سردی و تری و خشکیه گرمی و سردی دو کیفیت اصلی و تری و خشکی فرعی هستند. شرایط درونی و بیرونی باعث کاهش یا افزایش این کیفیت ها در بدن میشند که حاصلش میشه مزاج همه ی انسان ها این چهار کیفیت رو دارند که بسته به کم و زیادش، مزاج فرق میکنه غلبه ی هر کدوم از کیفیات رو میگیم مزاج. گاهی هیچ کدوم غلبه ندارند که در این حالت اصطلاحا گفته میشه مزاج معتدل تعداد مزاج ها این چهار کیفیت به صورت تکی یا دوتایی میتونند ترکیب بشند: یعنی ۹ مزاج پدید میاد: گرم، سرد، تر، خشک، گرم و تر، گرم و خشک، سرد و تر، سرد و خشک، معتدل تمام افراد این کیفیت ها رو در بدن دارند و بسته به اینکه کدومش بیشتر باشه گفته میشه مزاج طرف مثلا گرمه یا سرد و تر پس مزاج، یعنی بیشتر بودن یکی از کیفیت ها نه اینکه بقیه رو نداره و الان بین مردم زیاد جا افتاده که میگن مزاج دموی یا بلغمی… دم و بلغم و صفرا و سودا مزاج نیست و یه چیز دیگه به اسم خلط هست. درستش به شیوه بالاست یعنی مثلا گرم و خشک نه صفرایی موضوع عناصر به فلسفه مربوط میشه و اثبات کردن و تعدادش کار طب نیست پس به گفته ابن سینا باید از فلسفه دان قبول کنیم و اگه خودمون سراغش بریم دو اشتباه پیش میاد. یکی اینکه مباحث غیر طبی رو وارد طب کردیم و ۲، چون تخصص نداریم دچار اشتباه میشیم. خلط ها از مواد غذایی خورده شده و مقداری هضم شده در کبد تولید میشند. خود اخلاط دارای اسم هستند و به جهت اینکه هر خلطی دارای مزاج هم هست، این اشتباه پیش میاد. حالتي که از تأثير چيزي در محيط اطراف در انسان به وجود مي آيد مانند تأثير سرماي کولر يا گرماي بخاري که موجب سردي يا گرمي در انسان مي شود را مزاج مي نامند. براي اين که يک فرد تغذيه ي مناسبي داشته باشد حتماً بايد از نوع مزاج خود، محيط جغرافيايي که در آن زندگي مي کند و طبيعت مواد غذايي از نظر سردي، گرمي، رطوبت و خشکي آشنايي داشته باشد؛ در غير اين صورت اگر از بهترين و گران ترين مواد غذايي هم استفاده کند، براي او مفيد نخواهد بود. در بعضي مزاج ها، خوردن يک غذاي نامناسب مي تواند مشکلات بسياري را ايجاد کند. براي مثال برخي افراد حتي با خوردن يک خرما بدن شان جوش مي زند. حتي ممکن است غذاي ناسازگار با مزاج فرد، موجب تغيير در خواب، حالات عصبي، فراموشي، مشکل در هضم غذا و دفع آن، ناراحتي هاي پوستي و... در او شود. پس براي جلوگيري از بروز چنين مشکلاتي بايد مزاج خود را شناخته و غذايي مناسب با مزاج تان ميل کنيد. اگر مادر طبع فرزندش را بشناسد، مي تواند غذاهايي متناسب با طبع نوزاد شيرخوارش بخورد تا نوزاد دچار دل درد و ... نشود. اهميّت شناخت طبع ها به اندازه اي است که والدين مي توانند مشکلات احتمالي فرزندشان را با توجه به آن، درمان کنند. براي نمونه پرخاشگري، عصبي بودن و بي حوصلگي کودک به علت افزايش گرما و خشکي در بدن او و تنبل يا ترسو بودن کودک به علت افزايش سردي و خشکي در بدن او مي باشد که با حفظ تعادل طبع، مي توانيد به رفع اين مشکلات کمک نماييد. خِلط به معني آميختن مي باشد. زماني که غذا در بدن شروع به هضم شدن مي کند، با شيره ي گوارشي موجود در کبد مخلوط شده و به مواد مفيد در بدن تبديل مي شود. اين مواد چهار خلط اصلي موجود در بدن يعني صفرا، سودا، بلغم و دم را به وجود مي آورند.

زیر مجموعه مزاج

مزاج شناسی در ازدواج

مــــــزاج؛ حلقه متصل‌کننده تمام معیارهای یک ازدواج

بیشتر